Povijest

Povijest
 

Judo je nastao potkraj 19. stoljeća u Japanu, kada je profesor Jigoro Kano (1860.-1938.) sa svojih devet učenika osnovao Kodokan institut.

 

Kano se bavio JuJutsuom, što je japanski naziv za sve borilačke vještine. Ubrzo shvaća kako mu je napredak u JuJutsuu otežan jer je zahvaljujući svojoj krhkoj građi bio fizički slabiji od drugih. Tada  dolazi na ideju da razvije novu borilačku vještinu pomoću koje bi nadmudrujući fizički jačeg protivnika dolazio do pobjede.


Sa svojih devet učenika 1882. godine osniva Kodokan -  "Institut za traženje puteva" i počinje razvijati novi sport – Judo, čije značenje u prijevodu s japanskok jezika znači "nježan put" (ju – nježno, do – način, put).

Novi sport je odmah naišao na prepreke, negodovanja i omalovažavanja sve dok 1886. nije dokazao i potvrdio svoju teoriju borilačke vještine koja slabijim osoboma omogućava da pobijede mnogo veće protivnike.

Te je godine tokijska policija održala turnir 'Judo Vs JuJutsu' na kojem je Judo ekipa uvjerljivo pobijedila. Nakon toga Judo doživljava procvat, 1889. postaje obavezni dio obrazovanja u Japanu i širi se u cijeli svijet, 1948. godine osnovan je Europski judo savez (EJU), a 1951. Međunarodna judo federacija (IJF).


Odluka da se judo uvrsti u Olimpijske igre stigla je 1960. godine sa sastanka Međunarodnog olimpijskog odbora u Rimu, pa je tako judo 1964. godine kao demonstracijski sport uvršten u program 18. Olimpijskih igara koje su održane u Tokiju. Tek 1972. godine judo je uvršten u službeni program na Olimpijskim igrama u Munchenu. Ženski judo je 1988. godine na Olimpijskim igrama u Seoulu bio demonstracijski sport, te je u službeni program uvršten 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni.